Ce legătură este între dozele de bere și boala Alzheimer

de: Ozana Mazilu
13 04. 2021

Potrivit unui nou studiu, se pare că există o legătură îngrijorătoare între aluminiul din creier și semnele timpurii ale bolii Alzheimer.

Cercetătorii știu de ani de zile că aluminiul are ceva de-a face cu boala Alzheimer, dar acum oamenii de știință de la Universitatea Keele au descoperit că joacă un rol important în proteinele care apar în stadiile incipiente ale bolii, potrivit unor cercetări publicate recent în Journal of Alzheimer’s Disease Reports.

Descoperirea sugerează că este posibil ca aluminiul să joace chiar un rol în formarea unor plăci din creier care preced apariția bolii Alzheimer.

„Prezența acestora este asociată cu moartea celulelor neuronale, iar observațiile pe care le-am făcut arată că aluminiul poate evidenția un risc în formarea lor”, a spus autorul principal al studiului Matthew Bold într-un comunicat de presă.

Aluminiul, poate introdus în corpul tău și prin alimente sau alte expuneri, se găsește în mod obișnuit în creierele sănătoase, potrivit Societății Alzheimer, o organizație caritabilă axată pe demență cu sediul în Londra. Dar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, rinichii lor își pot pierde capacitatea de a-l filtra din creier – ceea ce poate duce la legăturile cu Alzheimer descoperite în noul studiu.

„Acumularea de aluminiu a fost asociată cu boala Alzheimer timp de aproape o jumătate de secol”, a declarat George Perry, redactor-șef al Journal of Alzheimer Disease. Dar studiile meticuloase ale Dr. Mold și Exley sunt cele care definesc interacțiunea moleculară exactă a aluminiului și a altor metale multivalente care pot fi critice pentru formarea patologiei bolii Alzheimer”.

Tehnologia care poate detecta semnele afecțiunii Alzheimer doar după scrisul de mână

Un nou algoritm de inteligență artificială construit de IBM ar putea ajuta medicii să diagnosticheze sau să prezică apariția bolii Alzheimer, cu ani înainte de apariția simptomelor.

„Acesta este primul raport pe care l-am văzut că a luat persoane care sunt complet normale și prezice cu o oarecare precizie care ar avea probleme mai târziu în acest sens”, a spus Dr. Michael Weiner, expert în boala Alzheimer, de la Universitatea din California, San Francisco.

Și tot ce este necesar este ca subiecții să spună acelui algoritm o poveste. Prin compararea eșantioanelor de scriere de la participanții la studiu de-a lungul anilor, algoritmul a fost capabil să prezică apariția bolii cu ani în avans, cu o precizie de 75%. Astfel, acest algoritm le-a oferit medicilor un nou instrument pentru depistarea Alzheimerului și a altor afecțiuni neurodegenerative grave înainte de a le face.